13. prosince 2016

Sv. Lucie

Lucie noci upije a dne nepřidá.

pranostika

Dobrý den všem!

Po svaté Barboře jsem se zajímala ještě o svatou Lucii. Na její svátek se také chodilo po domech. Opět to byly ženy a dívky ustrojené do bílé s obličejem zahaleným bílou plachetkou nebo pomoučeným. V jižních Čechách nosily škrabošku ve tvaru dlouhého zobáku. Husími pery, která nesly, jakoby vymetaly smetí a špatnou energii z každé světnice. Symbolizovaly čistotu a kontrolovaly, jestli má hospodyně na Vánoce už vše řádně naklizeno. V ten den se uklízet nesmělo, ani příst. Když to hospodyně porušila, byla krutě potrestána.


O svaté Lucii se někde do misky vysévala pšenice, která pak v teple domova vzešla a na Štědrý den se podle ní hádalo, jaká bude příští rok úroda. Jak jsem se dočetla, patří to dnes k chorvatským Vánocům. U nás to praktikujeme až později, na Velikonoce, ale i vánočně laděné to vypadá hezky :-)


Když se obchůzky dělaly v dřívějších dobách, bylo to s opravdovým úmyslem přinést do domu štěstí a zdraví a vlídné slovo obcházejících bytostí bylo upřímné. V některých obcích u nás se obchůzky "lucek" obnovily a já bych se na jednu ráda někdy zajela podívat.

Vaše Dý

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za čas, který jste mému blogu věnovali. ♥